Verdwaald in alle vragen, Een zoektocht na de zelfdoding van mijn broer


Verdwaald in alle vragen is een verrassend openhartig boek over de dilemma’s waarmee nabestaanden worstelen na de zelfdoding van een dierbare. In 2008 pleegt Ernst, de broer van journalist Alje Kamphuis, zelfmoord. Gevoed door schuldgevoel en de vraag hoe dit voorkomen had kunnen worden, probeert hij uit te zoeken waarom Ernst voor dit rigoureuze einde koos. Hij praat met de vrienden van zijn broer en zijn hulpverleners. Daarnaast leest hij de vele notities die Ernst, oprichter van de vermaarde Nederlandse punkband Ivy Green en beeldend kunstenaar, achterliet. Ze maken de pijn en wanhoop van Ernst voelbaar.

Ieder jaar stappen ongeveer 1600 Nederlanders uit het leven. Om meer inzicht te krijgen in deze met taboes omgeven thematiek ontmoet Alje Kamphuis ook Kris Kamerling, de broer van Antonie en Xandra Brood, de vrouw van Herman en hoogleraar klinische psychologie Ad Kerkhof, gespecialiseerd in suïcidepreventie.

De zoektocht van Alje Kamphuis is indringend en meeslepend en geeft een fascinerende inkijk in de psyche van mensen die een einde aan hun leven maken. Het verslag kan als troost dienen, ervoor zorgen dat op tijd hulp wordt gezocht, tot betere preventie leiden en meer begrip kweken voor personen die – vaak in de war en ziek – tot zelfdoding overgaan.

Verdwaald in alle vragen is daarmee een intiem en eerlijk boek over een gevoelig onderwerp.

Boekpresentatie in de Amsterdamse boekhandel van Pampus.

       

 

Titel: Verdwaald in alle vragen, Een zoektocht na de zelfdoding van mijn broer
Auteur: Alje Kamphuis
Voorwoord: Alexander Pechtold
ISBN: 978 90 490 2605 9
Formaat: 13,5 x 21,5 cm (paperback)
Omvang: 208 pag.
Verschijningsdatum: 30 september 2011
prijs: € 19,95 (incl. BTW)