Ga naar de inhoud

Diepvriesfiguur, Autobiografie van PD106043 in samenwerking met de AIVD

Roel van DuijnSinds 1961 werd activist en politicus Roel van Duijn, ‘het brein’ achter de Provo- en Kabouterbeweging, decennialang geschaduwd door zes overheidsdiensten, waaronder de BVD, de Politieke Inlichtingendienst en de Veiligheidsdienst van het Koninklijk Huis. Zij creëerden een omvangrijk dossier (PD106043) dat bij de AIVD in de kluis ligt. Na een lange juridische strijd kreeg Van Duijn een deel van zijn dossier in handen.

Hij bleek te zijn gekwalificeerd als ‘diepvriesfiguur’ en zou in crisissituaties direct worden geïnterneerd in het kader van de ultra-geheime ‘Operatie Diepvries’.  In 1970 werd Van Duijn ontvoerd. Een misdrijf dat nimmer adequaat werd gerechercheerd. De AIVD houdt stukken achter over een mystery witness en wekt, net als eerder het OM en de politie, de schijn de daders in bescherming te nemen.

Roel van Duijn
Roel van Duyn in gemeente-archief Den Haag
Foto: Michiel Wijnbergh

Van Duijn vertelt zijn levensverhaal aan de hand van door spionnen en infiltranten gemaakte verslagen, waarvan een selectie integraal is opgenomen. Dat een leger geheim agenten tientallen jaren Van Duijns veelal ludieke acties observeerde, zet vraagtekens bij de manier waarop de Nederlandse geheime dienst zijn prioriteiten stelt.

 

 

 


Recensie

Roel van Duijn in handen van de BVD
Meindert Fennema
de Volkskrant, 21 april 2012

‘Het boek van Van Duijn ontleent zijn betekenis aan de invloed die de provo- en kabouterbeweging hebben gehad op het openbare leven in Nederland. Destijds was provo wereldnieuws. Het ontleent zijn spanning aan de confrontatie die hij aangaat met de geheime diensten die hem zo lang – veel en veel te lang – gevolgd hebben. Die spanning is drie dubbel gelaagd. Allereerst is er de strijd om de AIVD documenten waar hij recht op heeft en de lange bureaucratische weg die hij daarvoor moet bewandelen. Op die weg speelt ‘Mona Lisa’ een ijzersterke bijrol. Dan is er de spanning als hij de pakken AIVD documenten openmaakt en de verhalen leest die de geheime diensten over hem geproduceerd hadden. (ze zijn als bijlage opge Dat is soms confronterend. Nog confronterender zijn de ontmoetingen die hij heeft met een aantal inmiddels oude mannen die hem destijds bespioneerd hebben. Hoewel het boek met humor geschreven is kan Van Duijn de woede daarover niet altijd sublimeren.

Wie het boek leest komt onder de indruk van de creativiteit, de werkkracht, maar vooral de drive van de man die het politieke leven in Nederland diepgaand beïnvloed heeft. Roel van Duijn was de meest invloedrijke politicus van de jaren zestig. Hij leeft nu een teruggetrokken bestaan in Amsterdam-West. Op zijn deur heeft hij een wit bord gespijkerd waarop staat ‘consulent liefdesverdriet’. Bij de presentatie van zijn boek waren geen politici en hoogwaardigheidbekleders aanwezig. Het gezelschap bestond uit oude provo’s en hun sympathisanten. Er waren weinig journalisten. Toch is Roel van Duijn (Duyn) belangrijker geweest voor de Nederlandse politiek dan Pim Fortuijn (Fortuyn).’

Titel: Diepvriesfiguur. Autobiografie van PD106043 in samenwerking met de AIVD
Auteur: Roel van Duijn
ISBN: 978 90 490 2606 6
Formaat: 15,5 x 23,5 cm (paperback)
Omvang: 464 pag.
Releasedatum: 7 april 2012
Prijs: € 49,95 (incl. BTW)