Ga naar de inhoud

Veerkracht. De (her)oprichting van de Joodse jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965

Van de 140.000 Nederlandse Joden werd meer dan zeventig procent vermoord door de Duitse bezetter. In het verraden, de opsporing, de arrestatie, het vervoeren en de bewaking van de slachtoffers speelden ook Nederlanders een belangrijke rol.

De overlevende Joodse jongeren waren grotendeels ondergedoken dankzij goede Nederlanders. Anderen keerden terug uit Duitse concentratiekampen, en uit niet-bezette landen. Zij probeerden hun identiteit en hun plaats in de Nederlandse maatschappij te hervinden. Al enkele dagen na de bevrijding vonden de eerste bijeenkomsten van Joodse jongeren plaats. Daarna werd een aantal Joodse jeugdbewegingen in Nederland (her)opgericht. Zij legden vaak de nadruk op het zionisme.

In Veerkracht zijn zeventien interviews opgenomen met voormalige Joodse jeugdbewegers uit de periode 1945-1965. Uit meer dan vijftig andere gesprekken wordt geciteerd. Het boek vertelt een uniek en fascinerend verhaal. Het schetst een generatie die traumatische ervaringen omzette in creatieve energie. Daarmee gaven deze jongeren een nieuwe positieve invulling aan hun leven. Velen vertrokken vroeg of laat naar Israël. Daar droegen zij substantieel bij aan de opbouw van de nieuwe Joodse staat.

Veerkracht is geschreven door Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda.

 

‘Hoe treffend is de titel van Manfred Gerstenfelds laatste boek Veerkracht. Door zijn co-auteur Wendy Cohen-Wierda’s interviews, citaten en zijn eigen inleiding lezen wij, mijns inziens, voor het eerst over de bijzonder grote positieve invloed van de Joodse jeugd­organisaties op het ontredderde naoorlogse Nederlandse Joden­dom, hetgeen ook in Europa uniek was. Ook zien wij uit de vele reacties diezelfde “veerkracht” die ook Marianne Gerstenfeld z.g. in haar te korte leven tentoonspreidde.’
—Jehudi Kinar, oud-ambassadeur van Israël in België

 

‘Het hoofdbestanddeel van dit boek is een bloemlezing van interviews van Joodse jongeren die na de Holocaust de (her)opbouw van de Joodse jeugdbewegingen hebben meegemaakt en daardoor zelf zijn gesterkt. Veerkracht biedt een aangrijpend en boeiend stuk sociale geschiedenis, ingeleid door een gevoelige samenvatting van dr. Manfred Gerstenfeld.’
—Professor Emanuel Tov, J.L. Magnes professor, emeritus, Bijbelafdeling, Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem

 

  • Titel: Veerkracht. De (her)oprichting van de Joodse jeugdbewegingen in Nederland 1945-1965
  • Auteurs: Manfred Gerstenfeld en Wendy Cohen-Wierda
  • ISBN 978 90 490 2431 4
  • Formaat: 13,5 x 21,5 cm (paperback)
  • Omvang: 358 p. (+ 48 p. fotokatern)
  • Verschijningsdatum: 12 november 2019
  • Prijs: 22,50 euro (incl. 9% BTW)